Resultaten
- Voelen (startende) leerkrachten zich bekwaam om met pesten om te gaan?
Uit het onderzoek blijkt dat 72 % van de jonge leraren (20 – 30 jaar) zich wel bekwaam voelen om met pesten om te gaan. Dit heeft te maken met het feit dat ze goede informatie kregen over de aanpak van pesten tijdens hun opleiding. 42 % van de oudere leerkrachten voelen zich zeker bekwaam om met pesten om te gaan. Hun ervaring zou daarbij een rol spelen. Je vindt deze resultaten terug in onderstaande tabel .

Uit de volgende tabel kan men afleiden dat 65% van de leerkrachten op de hoogte is van verschillende methodieken en maatregelen die er bestaan rond de aanpak tegen pesten. 35 % van de leerkrachten geeft aan dat ze hiervan onvoldoende op de hoogte zijn.

- Welke (effectieve) hulpmiddelen/methodes tegen pesten zijn momenteel beschikbaar in de basisschool?
In de meeste scholen wordt er gewerkt met een vertrouwenspersoon en een pestprotocol. Beide mogelijkheden blijken daarbij ook goed te werken. Dit is duidelijk te zien in onderstaande tabel.

De meeste leerkrachten maken ook gebruik van bepaalde maatregelen. Zo worden bijvoorbeeld bepaalde situaties doorgegeven aan alle teamleden van de school en door iedereen in de gaten gehouden. Elke leerkracht heeft ook zeker en vast duidelijke afspraken rond pesten.
Scholen die een methode gebruiken om een pestprobleem op te lossen, kiezen overduidelijk voor de No Blame-methode (tabel 4). 45 % van de ondervraagde leerkrachten kiest voor deze methode. 30% geeft daarbij aan dat deze methode heel goed tot heel erg goed werkt. 19 % van de leerkrachten geeft aan dat de school een eigen methode gebruikt. Zij geven ook aan dat deze methode heel erg goed werkt. Voorbeelden van deze methodes zijn: Blos = Blij op school, zelf uitgewerkte methodiek gebaseerd op Kid-Shills, eigen gedragsbeleid, …

Op basis van de resultaten geef ik hieronder een top vijf van de meest effectieve hulpmiddelen en/of methodes die gebruikt kunnen worden tegen pesten op de basisschool. Bovenaan zie je het meest effectieve, onderaan het minst effectieve.

- Wat zijn de ervaringen van leerkrachten met deze hulpmiddelen/methodes?
Via mijn onderzoek ging ik na wat de leerkrachten hun ervaringen zijn met de aanpak van pesten op de basisschool. Leerkrachten gaven daarbij aan dat alles zijn voor –en nadelen heeft. Bij het gesprek dat hoort bij de No Blame-methode heb je bijvoorbeeld kinderen die niet alleen durven praten. Dat is iets waar je dus rekening mee moet houden. Als je kiest voor een (eigen) methode is het van belang dat deze deze door iedereen uit het schoolteam consequent en veelvuldig opgevolgd wordt. Als dat niet gebeurt, verliest men meestal het effect van de methode en is het niet zinvol om deze uit te voeren.
- Hoe kunnen leerkrachten geïnformeerd worden over effectieve aanpakken en methodes die gebruikt kunnen worden tegen pesten?
Ik besloot mijn resultaten, de meeste effectieven aanpakken/methodes tegen pesten, uit mijn onderzoek te bundelen op een website.
Een website heeft allerlei voordelen, namelijk:
- iedereen kan de website raadplegen (zowel startende als ervaren leerkrachten)
- er kan gemakkelijk informatie aan toegevoegd, gewijzigd of verwijderd worden;
- het is gemakkelijk te raadplegen;
- de informatie is onmiddellijk beschikbaar;
- op een website kan je audiovisueel materiaal plaatsen.
De website maakte ik met behulp van een Website Builder. De Website Builder die ik gebruikte, heet ‘Jouwweb.nl’.
Maak jouw eigen website met JouwWeb